We Accept Dinar & Dirham

Kami hanya menerima Dinar & Dirham KGT sahaja. Sila call/sms untuk mengetahui harga KHAL dalam Dirham.

Sunday, April 3, 2011

Tanggapan Salah Masyarakat Tentang KHAL

Tanggapan salah pertama :
KHAL yang berkualiti lazimnya mengandungi lapisan berkabus yang terkandung dalam cecair KHAL. Lapisan berkabus yang dikenali sebagai "Mother of Vinegar" ini merujuk kepada pengumpulan lapisan yang nampak seperti kotoran yang terbentuk dalam KHAL. Ini  adalah proses biasa yang berlaku kerana sel-sel yis yang bertindak semasa penukaran dari jus buah tamar daripada KHAL. bagi sesetengah masyarakat yang tidak mengetahui, mereka akan menolak lapisan seperti kotoran atau keladak yang nampak di dalam botol tersebut. Sebenarnya "lapisan kotoran atau berkeladak" inilah yang menjadi penentut bahawa cuka yang dibeli adalah tulen dan berkualiti. jadi KHAL Tamar yang Perniagaan Qurba hasilkan ini berlaku proses yang disebut di atas, nampak seperti kotoran yang berkeladak kerana keladak ini tidak dapat dipisah walaupun disuling dengan halus kerana ia sememangnya proses biasa yang berlaku kepada KHAL. Pihak kami pula tidak mahu memasukkan sebarang bahan kimia untuk menghilangkan  bahan tersebut.

Tanggapan salah kedua :
Ramai masyarakat menganggap, kenapa saya perlu meminum KHAL yang masam rasanya kerana akan menambahkan masalah gastrik atau penyakit usus di perut? Tanggapan ini sebenarnya salah, kerana KHAL bukan menyebabkan gastrik, atau penyakit usus kerana KHAL adalah ejen  pembersih organ badan kerana proses fermentasi KHAL daripada jus buah kurma menjadi alkohol kemudian menjadi asid asetat seterusnya menjadi KHAL yang sememangnya rasanya masam seperti cuka. Sebenarnya ia bukanlah cuka biasa yang dibuat masakan makanan tetapi KHAL adalah bersifat asidik pada rasa tetapi tidak membahayakan tubuh badan. KHAL adalah minuman kesihatan beralkali yang dapat mengimbangkan kandungan asid dalam badan manusia serta mengendalikan keseimbangan pH, mengurangkan kadar toksik dalam badan dengan menukarkannya kepada kompaun asetat yang kurang bertoksik.

No comments:

Post a Comment